Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Бяла бреза за здраве - БИОЗЕМЕДЕЛИЕ

Биоземеделие.Бяла бреза за здраве.

 

Описание: Високо дърво или

храст, с гладка, тънка, бяла кора, която се обелва на хоризонтални ивици. Младите клони са прави. Листата са ромбовидни или сърцевидни. Мъжките съцветия са дълги. Цъфти през пролеттта.

Разпространение: Расте из горите, сечищата и по скалистите места – в зоната на иглолистните и буковите гори навсякъде в страната. Отглежда се и като декоративно растение в паркове и градини.
Употребяема част: За лечебни цели се използват листата, листните пъпки и кората. Листата се събират през юни-септември, когато са напълно развити. Пъпките и кората – през април и май, по време на движение на соковете в растението и преди разпукването на пъпките.

Съставки: В листата се съдържат около 0,05% етерично масло, сапонини, дъбилни вещества до 10%, витамин С, никотинова киселина и флавоноидните съединения хиперозид, апигенин, кемпферол и др. Листните пъпки съдържат до 8% етерично масло с приятна миризма и смолисти вещества. Корените съдържат тритерпеновия алкохол бетуленол, гаултерин, до 15% дъбилни вещества, етерично масло и др.

Действие: Пикочогонно и потогонно. Отвара от листата оказва противоревматично действие, спомага за изчистване на бъбреците от пясък, намалява пикочната киселина в кръвта, увеличава отделянето на жлъчен сок. Сокът от корени на брезата оказва общоукрепващо действие. Има данни, че листата оказват противовирусно и слабо противораково действие. Наличието на витамин С и провитамин А в листата ги правят ценен витаминозен източник. Горещ чай от брезови листа предизвиква силно изпотяване и се препоръчва при простудни заболявания. Извлеци със спирт при външно приложение подпомагат бързото заздравяване на рани. Брезовите пъпки оказват благоприятен ефект при кожни екземи. Отвара от брезови листа и пъпки влияе благоприятно при възпаление на стомашната лигавица, язви на стомаха и дванадесетопръстника и др.

Приложения:
– при бъбречни, стомашно-чревни, сърдечни заболявания, при ревматизъм, кожни болести
– при отоци от сърдечен и бъбречен произход
– запарка от листа: при кожни болести – екземи, лишеи, обриви
– при спазми и болки в стомаха, атеросклероза
– пресен сок: общоукрепващо при анемия, лечение на циреи, труднозаздравяващи рани
– брезов катран при леченето на кожни болести

Начин на употреба: Приготвя се запарка от 4 чаени лъжички сухи стрити листа на 1/2 л вряща вода, която се изпива за 1 ден. Може да се направи и отвара. Преди да се пият отварата и запарката, понеже са силно кисели, трябва леко да се алкализират, като им се прибави малко сода за хляб.

Целебни растения от „А“ до „Я“

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates