Биоземеделие.Бяла бреза за здраве.

 

Описание: Високо дърво или

храст, с гладка, тънка, бяла кора, която се обелва на хоризонтални ивици. Младите клони са прави. Листата са ромбовидни или сърцевидни. Мъжките съцветия са дълги. Цъфти през пролеттта.

Разпространение: Расте из горите, сечищата и по скалистите места – в зоната на иглолистните и буковите гори навсякъде в страната. Отглежда се и като декоративно растение в паркове и градини.
Употребяема част: За лечебни цели се използват листата, листните пъпки и кората. Листата се събират през юни-септември, когато са напълно развити. Пъпките и кората – през април и май, по време на движение на соковете в растението и преди разпукването на пъпките.

Съставки: В листата се съдържат около 0,05% етерично масло, сапонини, дъбилни вещества до 10%, витамин С, никотинова киселина и флавоноидните съединения хиперозид, апигенин, кемпферол и др. Листните пъпки съдържат до 8% етерично масло с приятна миризма и смолисти вещества. Корените съдържат тритерпеновия алкохол бетуленол, гаултерин, до 15% дъбилни вещества, етерично масло и др.

Действие: Пикочогонно и потогонно. Отвара от листата оказва противоревматично действие, спомага за изчистване на бъбреците от пясък, намалява пикочната киселина в кръвта, увеличава отделянето на жлъчен сок. Сокът от корени на брезата оказва общоукрепващо действие. Има данни, че листата оказват противовирусно и слабо противораково действие. Наличието на витамин С и провитамин А в листата ги правят ценен витаминозен източник. Горещ чай от брезови листа предизвиква силно изпотяване и се препоръчва при простудни заболявания. Извлеци със спирт при външно приложение подпомагат бързото заздравяване на рани. Брезовите пъпки оказват благоприятен ефект при кожни екземи. Отвара от брезови листа и пъпки влияе благоприятно при възпаление на стомашната лигавица, язви на стомаха и дванадесетопръстника и др.

Приложения:
– при бъбречни, стомашно-чревни, сърдечни заболявания, при ревматизъм, кожни болести
– при отоци от сърдечен и бъбречен произход
– запарка от листа: при кожни болести – екземи, лишеи, обриви
– при спазми и болки в стомаха, атеросклероза
– пресен сок: общоукрепващо при анемия, лечение на циреи, труднозаздравяващи рани
– брезов катран при леченето на кожни болести

Начин на употреба: Приготвя се запарка от 4 чаени лъжички сухи стрити листа на 1/2 л вряща вода, която се изпива за 1 ден. Може да се направи и отвара. Преди да се пият отварата и запарката, понеже са силно кисели, трябва леко да се алкализират, като им се прибави малко сода за хляб.

Целебни растения от „А“ до „Я“