Биоземеделие.Вишната като целебно растение.

 

Описание:

Високо до 8 м дърво с

широка корона. Листата са последователни, продълговато елипсовидни до продълговато яйцевидни. Листните дръжки са без жлези или с 1-2 жлезички. Плодовете са сферични, червени и костилкови. Цъфти през април-май.

Разпространение:

Отглежда се в цялата страна до 1500 м надморска височина.

Употребяема част:

За лечебни цели се използват дръжките на зрелите плодове.
Действие: Аперитивно, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително.

Приложения:

Поради високото съдържание на плодови киселини във вишните, те се препоръчват и при заболявания на черния дроб, анемия, бъбречни заболявания и др.

– улеснява изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища

– диуретични чаеве

– Плодът и плодните дръжки се използуват като аперитивно, сърдечно укрепващо, пикочогонно, противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.

Начин на употреба:

– В народната медицина се използуват предимно плодните дръжки. От тях се приготвя запарка. Съществуват различни начини за получаване на запарката. Много приятен и с добро диуретично действие е извлекът, който се получава от 30 г вишневи дръжки, които се кипват в 1 л вода. С горещия извлек се заливат 1/2 кг вишни или нарязани ябълки (според сезона); 20 минути по-късно плодовете се пасират през марля. Напитката се изпива за 1 денонощие. Приготвят се и водно-спиртни извлеци на сиропи от плодовите дръжки и от плодовете на вишната, които също оказват пикочогонно действие.

Използвана литература:

Целебни растения от „А“ до „Я“