Полезна информация за цветята.Сентполия - африканска теменужка.

Името и е Saintpaulia, най-известни са цъфтящите в синьо сортове с блестящожълти полени. Има и бели с розова среда, както и розови теменужки с гладки кичести цветове.Място:
Полусенчесто, защитено от пряко слънце, през зимата светло, с нормална стайна температура около о20 градуса през цялата година.

Грижи:
Да се поддържа умерена влага и да се полива с мека вода със стайна температура.
Внимавайте да не навлажнявате листата при поливането, защото се появяват кафяви петна.
В никакъв случай не бива да се пръска с вода.


От март до септември се тори всяка седмица, а от октомври до февруари всеки месец.
Ако цъфтежът отслабне, трябва да се пресади в свежа, рохкава, богата на хумус пръст.

Размножаване:
Става без проблеми. Най-просто е да вкорените листа във вода. Внимавайте листото да не докосва водата. След 4 до 8 седмици ще се покажат първите коренчета.

След това е добре резниците да се засадят в лека торфена почва. Глинести тежки почви не са подходящи, защото коренчетата загниват. Можете да сложите фолио или целофан на повърхността на пластмасовата чашка , надъпчете го и в дупките поставете листото.

Съвет на градинаря:

-Препоръчително е да се поливат в чинийките на саксиите, а не под листата.
-Топлината е фактор за цъфтежа, затова е желателно температурата не пада под 16 градуса


-Пряката слънчева светлина през лятото може да изгори както листата, така и цветовете.
-Теменужките не обичат големи съдове. Необходимо им е да бъдат преместени в по-голям съд, едва когато станат 1,5-2 пъти по-големи от диаметъра на съда. Тогава се преместват в малко по-големи саксии с диаметър 7-8 см.


- Младите розетки се нуждаят от постоянна температура 20-24°;. Ако през нощта температурата е малко по-ниска, теменужките цъфтят по-обилно. Не трябва да се допуска пресушаване на пръстта. Водата за поливане може леко да се подкиселява. Теменужките не обичат течение. Ако е прекалено светло, листата са с по-дълги дръжки


- Листата да не се допират до прозореца. Незабавно махайте прецъфтелите цветове и повредените листа - не оставяйте листните дръжки. Махайте страничните розетки на по-старите растения, докато се развиват. Растението трябва да е в малка саксия. Когато пресаждането стане наложително, използвайте пластмасова саксия.