С приближаването на зимата е необходимо да се погрижим за растенията в дома си. За всяко от тях е нужна специална подготовка за презимуването. Температурата, при която трябва да се отглежда пеперонията, не трябва да пада под 13 градуса. Растението е подходящо за отглеждане в апартамент и издържа на оптимални температури от 21 -24 градуса.

На всяка цена е необходимо излагането му на непряко слънчево осветление. През зимата почвата трябва да се поддържа максимално суха. Поливането на цветето трябва да е само колкото да не загине. Ако околната температура или влажността в помещението обаче паднат до твърде ниски стойности, листата на пеперонията може да окапят. Същевременно ако прозорците не са уплътнени добре, а саксиите са разположени на перваза , е възможно връхчетата на листата да добият бронзов оттенък.

Що се отнася до италианската камбанка (която се характеризира с добра устойчивост на студ), през зимата трябва да се държи изложена на достатъчно светлина, а температурата не трябва да пада под 8 градуса. Цикламата трябва да е поставена на място с източно или северно изложение. Ако стаята е южна, саксията не трябва да е разположена близо до прозореца. Бувардията, която вече се предлага и като саксийно цвете, се нуждае от хладно помещение през зимата с температура не по-ниска от 12 градуса. През февруари, преди да се разлисти, растението се подрязва и се пресажда в смес от торф и пясък.

Глоксинията може да презимува и да продължи да цъфти и през следващата година. Отглежда се при максимум 20 градуса. Не понася пряка слънчева светлина и за увеличаване на влажността се използва пулверизатор. След прецъфтяването поливането постепенно се намалява до окончателно спиране. Когато листата изсъхнат, саксията се прибира на тъмно при температура 12-15 градуса. Присаждат се през пролетта.


Източник: Домашен журнал