Дрон опрашва цветята

 

Учени от японския Национален институт по промишлена наука и технологии са използвали малък любителски безпилотен самолет за опрашване на цветя.
През

последните години в света масово умират пчели. Например, в САЩ само за 2014-2015 г. са изчезнали 42 % от пчелите. Намаляването на популацията от пчели влияе неблагоприятно на опрашването на растенията. Японските учени са предложили решение на този проблем - опрашване на цветя с помощта на дрон.
Учените са използвали йонна течност винилов мономер като покритие, способно да пренася прашеца. Това покритие е изпитано на мравки и мухи и е установено, че ефективно задържа прашеца. След това, учените са тествали схемата по изкуствено опрашване с помощта на дрон.
Като експериментална платформа, учените са избрали миниатюрния квадрокоптер PXY CAM, в долната част на който се залепва лента покрита с йонна течност. Учените са показали , как дронът летейки над цветовете на Lilium japonicum, докосва тичинките и събира прашец, след което го пренася на плодника на цветето.