Важно при сеитбата на цветята

 

Семената на цветята се сеят в зависимост от биологичните изисквания и продължителността на живота на самите растения, както и от техните особености

и големина:

Семена на растения, които не търпят разсаждане, се сеят направо на определеното място, където ще живеят и цъфтят. За да са на оптимално разстояние и да не си пречат, се прореждат поне два пъти - мак, латинка, ешолция и др.

Семената на двугодишните растения, се засяват в градината на полусенчесто място през лятото. Пикират се още в ранна възраст, също на полусянка в градината и през октомври се засаждат на постоянно място. Някои от тях започват да радват с цвят още първата есен - теменужка, силене, незабравка и др.

Семената на летните цветя, трябва да се засяват още през март , за да се получат цъфтящи растения през май. Те не понасят температура под 0°С, и затова семената им се засяват в сандъчета, намиращи се в затоплени и светли помещения. За да получим здрави и силни растения е добре сандъчетата да се изнасят през топлите часове от деня на слънце. Когато растенията нарастнат и започнат да си пречат, се разделят в други съдове, където остават докато премине опасността от пролетни слани - тагетес, циния, антиринум (кученца),пламъче, агератум и др.

Семената на саксийните растения, също се сеят в съдове, но младите са по-деликатни и трудно се отглеждат в обикновени домашни условия - калцеолария, циклами и др.

Семената на градинските многогодишни растения се засяват през април - май в наторена градинска леха. Когато поизрастнат, те се пикират на 10 - 15 см разстояние (също в градината) и през есента се засаждат на постоянно място. Те обикновено зацъфтяват от втората година.

Растенията, които не образуват семена поради хибриден характер или други причини, се размножават само по вегетативен начин.

Петър Кръстев

етикети: сеитба цветя разсади