cinia3
Мероприятия в цветната градина. Днес съществуват голямо количество цъфтящи растения, които се срещат навсякъде. Към такива постоянно цъфтящи украшения на градините могат да се отнесат циниите – ярки и толкова многообразни

цветове.

Много от тези растения са известни под други имена - майори. Тези цветя, без които просто е невъзможно да си представим лятна градина или летен цветарник, защото това растение притежава просто великолепни ярки видове. Именно затова много цветари отдават на тази красавица предпочитание пред много екзотични цветя. Въпреки своята известност и популярност , отглеждането на цинии има редица нюанси и трудности, които трябва да знаем.

Произход на цинията

 В родината си цинията е тревисто или многогодишно храстовидно цъфтящо растение, принадлежащо към голямото семейство Сложноцветни. Именно от това семейство са произлезли най-популярните цветя в нашите градини, като астри, тагетис и др. Родината на цинията е Южно Мексико, откъдето това цъфтящо растение се е разпространило първо на територията на Северна Америка, а от там и по целия свят. Коренното население на Америка и Мексика са започнали да култивират циннията още в 1500 година, а в Европа това растение попада през 18 век. В европейските страни ярките цинии са се превърнали в любими цветя на аристократите. За три века майорите са се разпространили по целия свят, завоювали са любовта на цветарите.

Това цвете е било символ на щата Индиана в САЩ. Името си цветето циния е получило в чест на ботаника и фармацевта Йохан Цина, който помогнал на известнияучен Карл Линей с изследването на своите хербаризирани материали.

С тези цветове е свързан интересен факт — именно цинията е станала първото цвете, което е зацъфтяло в условията на безтегловност на борда на Международната космическа станция през 2016 година.

Описание на цинията.

 

Цинията е многогодишно растение, което притежава декоративни особености. В условията на нашия климат тези цветя се отглеждат само като едногодишни, тъй като родината им е Южно Мексико, където климатът е топъл.

Това цвете е едно от най-популярните в градините по цял свят. Най-голяма популярност растението е получило на територията на Северна Америка.

Цинията може да расте във вид на тревисто растения или малък храст в зависимост от конкретния сорт.

Средно височината на циннията може да е от 20 до 100 см.

Стеблото на това растение е достатъчно здраво, изправено и добре понася ветровити условия. Поради това дори високорастящите сортове не се нуждаят от допълнителна опора.

Една от особеностите на циннията е нейният бърз растеж.

Листата на цинията са с продълговато-яйцевидна форма, леко заострени във връхната част. Цветът име тъмно-зелен, леко пастелен. На стъблата са без дръжки- седящи, разположени противоположно, събрани по няколко на едно ниво.

Цветовете на циннията са кошнички, които растат на дълги цветоноси, представляващи единични съцветия.

По размер биват различни — от 3 см до 14 см.

Цветовете се състоят от езичести или тръбовидни венчелистчета Венчелистчетата са разположени в няколко реда и имат различна окраска: червени, жълти, оранжеви, розови, бели. Тръбестите венчелистчета са разположени в центъра на кошничката и имат жълт или жълто-червен цвят.

Цъфтежът на цинията започва в началото на лятото, около средата на юни и продължава до падане на сланите. Затова цветето е дългоцъфтящо.

Растението циния се отличава със своята устойчивост към суша, а също и с това че понася краткотрайно осланяване, въпреки че е топлолюбив вид.