Мероприятия в цветната градина.

Семенно размножаване на цинията

Цинията е цъфтящо

многогодишно растение, което в нашите ширини се отглежда като едногодишно. Всеки може без проблем да отглежда това цвете самостоятелно. Цинията може да се размножава по два начина: чрез семена и чрез разсад.

Сеитбата на семената от циния може да се направи директно на открито, но това може да се направи, когато времето се затопли и позволява работа в градината. Тогава трябва да наприте следното:

Преди всичко направете отбор на семената от циния. За целта ги завийте във влажна кърпа и ги оставете така за няколко дни. Добрите семена трябва да покълнат. След това изберете място и подгответе площта. Прекопайте почвата и направете малки браздички. Засейте в тях семената и внимателно ги покрийте с пясък. Отгоре на лехата може да поставите полиетиленово платно, за да създадете своеобразен парник, с който ще ускорите поникването. В такива условия семената ще поникнат за около две седмици.

Ако зимата е сурова и дълга, директната сеитба на семената не може да се направи. Затова тогава се търсят възможностите за другият начин на размножаване – чрез разсад.

Размножване на цинията чрез разсад.

Размножаването на цинията, чрез разсад е най-подходящо за нашите климатични условия. Отгледаният в домашни условия разсад от цинии много бързо се прихваща и зацъфтява.

Първо е необходимо да подберем само качествени семена. За това е необходимо да вземем марля, която да намокрим и с нея да завием семената. В това положение ги държивм няколко дни. Ако семената са живи те ще започнат да покълват до няколко дни. Именно тези, които покълнат са годни да се използват за сеитба.

Най-доброто време за сеитба на семената за разсад на циния е април. Ако ги засеете по-рано, разсадът може силно да се изтегли (етиолира). В резултат на това ще получите тънки и крехки растения.

След това е необходимо да подготвите саксиите или сандъчетата, като не предвиждате пикиране. Циниите не обичат да бъдат безпокоени в млада възраст.

Саксиите напълнете с навлажнена торфена смес. Семената засейте по няколко на брой в една саксия, например 2-3. Отгоре ги покрийте с 1 см торф. Поддържайте торфената смес в саксиите постоянно влажна (но не преовлажнена) и ги преместете в светло и топло помещение. Оптималната температура за прорастване на семената на цинията е 22-24 градуса. При такива условия пониците ще се покажат след няколко дни.

По-нататъшните грижи се състоят в редовно поливане. След известно време , в началото на юни, готовият разсад може да се засажда на открито в градината.