Мероприятия в цветната градина.Фуксията цъфти от юни и до късна есен.

След задължителния зимен

покой на фуксията е време да смените почвата на растенията. Подходящ е почвен субстрат, който се приготвя от 2 части чимова почва, 1 част добре угнил оборски тор и една част компост или торф.

Около месец-месец и половина преди началото на цъфтежа, който започва през юни, затъмнявайте растенията. Това може да стане като те се покриват за около 14 часа от денонощието (включваща и тъмната част на деня) , с непропускащи светлината черни полиетиленови торбички. По този начин се залагат много повече цветни пъпки и продължителността на цъфтежа се увеличава до късна есен.

За да се получат добре гарнирани храстчета отфуксия, се прилага т. нар. пензиране или премахване на връхчетата по отделните стебла. За да има ефект, тази операция се прави, когато започне интензивния растеж през пролетта, когато отделните стебла достигнат 10-12 см или имат 3-4 двойки листа. Пензирането се прекратява най-късно до края на месец май. За да не се получат разкъсвания се използва остра ножица (може и овощарска). След пензирането от пазвите на листата тръгват нови разклонения, които по-късно също се отрупват с цветове.