Мероприятия в цветната градина.Отстранявайте прецъфтелите цветове на божура.

Божурът е тревисто

многогодишно растение. Има около 40 вида божур. Цветовете му могат да бъдат бели, розови, червени и цъфти от май до юни за около 20 дни.

Божурът се размножава чрез разделяне на коренищата през септември – октомври или ранна пролет. Просто издърпайте внимателно растението с корените. Всяка част от корена, която има пъпка, ще порасне и ще роди ново растение от същия вид.Преди да засадите растението, обогатете почвата, като добавите добре угнил тор или градинска пръст. Божурите трябва да се засаждат на дълбоко в плодородна, богата на хумус почва така, че кореновата шийка да не е на повече от 2,5 см под почвената повърхност, която не трябва да изсъхва прекалено бързо през лятото. Полезно е такава тор да се добавя и около самото растение в началото на всеки нов сезон. Така корените му получават допълнително влага.
Между растенията трябва да има разстояние поне 60–90 см.

Божурите понасят добре полусянка, но цъфтят много по – добре на слънце.

Божурът може и да не цъфне през първата година след засаждането. Обикновено трябват три години, за да свикне с новото си място. За да има добър резултат не е препоръчително през тези години на адаптация растението да се мести или разсажда. Най-добър изходен материал дават майчини растения на 5 години.
Когато растенията пораснат и цветовете наедреят, поставете подпора.

През време на цъфтежа редовно се отстраняват прецъфтелите цветове.
В края на лятото се намалява дължината на стъблата на около 10 см от нивото на почвената повърхност и се подхранва с оборски тор.