Мероприятия в цветната градина през юли.

Не оставяйте плевели да

задушат цветната леха, тя сега е разгърнала цялата си хубост. Времето е влажно и топло и има голяма опасност от мани. Много чувствителни са розите , флоксът, петуниите. Листните въшки пък „умират” за листата на хризантемите, без значение дали са летни или есенни. Дребните гадинки се прехвърлят лесно и върху розовите храсти.

Премахнете прецъфтелите розови цветове. Така няма да загрозяват храста, а върху новите леторасти пак ще се появят множество цветни пъпки. Хубаво е сега да наторите храстите, за да добият нови сили.

Месецът е подходящ за разделяне на ирисите. Откопайте част от растението, скъсете листата с около една трета. Корените също намалете и опреснете, разгърнати ги настанете на новото място. После покрийте с почва, притиснете отгоре и полейте.

Най-лесно се размножават папрати чрез разделяне на храстите и коренищата. Методът е приложим при всички видове с разклонени коренища. Изключение правят многоредникът и царската папрат, които се размножават със спори или с отводи.

Поливайте тревата, тя расте буйно през юли и иска много влага, за да е зелена. Два пъти в седмицата трябва и да я косите, а празните места да подсявате. Ако косачката не събира тревата, с гребло съберете остатъците и ги изхвърлете.