Мероприятия в цветната градина през юли.

Не оставяйте плевели да

задушат цветната леха, тя сега е разгърнала цялата си хубост. Времето е влажно и топло и има голяма опасност от мани. Много чувствителни са розите, флоксът, петуниите. Листните въшки пък „умират” за листата на хризантемите, без значение дали са летни или есенни. Дребните гадинки се прехвърлят лесно и върху розовите храсти.

Премахнете прецъфтелите розови цветове. Така няма да загрозяват храста, а върху новите леторасти пак ще се появят множество цветни пъпки. Хубаво е сега да наторите храстите, за да добият нови сили.

Месецът е подходящ за разделяне на ирисите. Откопайте част от растението, скъсете листата с около една трета. Корените също намалете и опреснете , разгърнати ги настанете на новото място. После покрийте с почва, притиснете отгоре и полейте.

Най-лесно се размножават папрати чрез разделяне на храстите и коренищата. Методът е приложим при всички видове с разклонени коренища. Изключение правят многоредникът и царската папрат, които се размножават със спори или с отводи.

Поливайте тревата, тя расте буйно през юли и иска много влага, за да е зелена. Два пъти в седмицата трябва и да я косите, а празните места да подсявате. Ако косачката не събира тревата, с гребло съберете остатъците и ги изхвърлете.