Мероприятия в цветната градина.Пресаждане на орхидея.

Нужно е да се закупи специална

почва и по-голям съд, за да пресадите орхидеята. Колко по-голям трябва да бъде новият съд? Разликата между стария и новия съд трябва да бъде в рамките на 3-4 сантиметра.
Растението се изважда от стария съд, като корените и кората от стария субстрат се промиват с течаща вода.
Преглежда се добре кореновата система, като се отрязват всички изгнили или болни корени, обработваме отрезите с натрошени дървени въглища (въглищата са добър антисептик).
    Новите съдове задължително се дезинфекцират, като за целта се използва 1% разтвор на калиев перманганат.
    На дъното на съда се поставя малко керамзит (около 3 сантиметра), който служи за дренаж.
    Поставя се орхидеята и се добавя субстрата за орхидеи, като внимателно се притъпква с пръсти.
    Дали е възможно да се извърши пресаждане на орхидеята, ако има постоянен цъфтеж, (10 месеца или повече). Експерти твърдят, че е възможно извършването на тази операция, а процесът на пресаждане по никакъв начин няма да повлияе върху формирането на бъдещи съцветия. Пресаждането се извършва по същия начин , но е необходимо да се подрежат цветоносите с 2-3 сантиметра. Такова подрязване ще стимулира развитието на корена и образуването на съцветия от допълнителни странични стъбла.
Сигнал за пресаждане на орхидеята е избледняването на корените на културата, което често може да се забележи при закупуването на цветето. Това е свързано с обработка със стимулатори на растежа, които провокират ускореното развитие и цъфтежа на орхидеите. Когато растението е пресадено нужно е интензивно поливане в продължение на две седмици.
Почвата се увлажнява с дъждовна или престояла чешмяна вода със стайна температура. По-късно на орхидеята оказва благоприятно влияние торенето с такива макроелементи като азот, магнезий и калий. Саксията се поставя в разтвор от тези елементи за около половин час, а това се повтаря в продължение на един месец през седмица.