Мероприятия в цветната градина. Много често на вилата или в

градината се среща проблемът - нарцисите не цъфтят. Въпреки че растенията се развиват добре, листата са здрави, твърди и зелени, но цвят няма.

Какви могат да бъдат основните причини?

Неправилно напояване и много близко засадени луковици. Ако цветето има само листа, но не цъфти, причината може да бъде в застой на влага или напротив - недостатъчно влага. За нарцисите и двата случая са фатални. Влагата при тях е необходима по време на образуването на цветовете, по време на растежа. Цветето се полива, така че водата да достига до корените и луковиците. Това е приблизително на дълбочина около 30 см.
Съвет. Не забравяйте да напоявате нарцисите и след цъфтежа , тъй като това помага да се подхранват луковиците, а това е предпоставка за в бъдеще да се получи по-обилен цъфтеж.


Много близко засаждане на луковиците е друга причина, поради която е възможно да липсва цъфтеж при нарцисите. Важно е да се знае, че при това растение за няколко години корените се разклоняват така, че постепенно оплитат съседните луковици. В резултат на това растенията нямат достатъчно хранителни вещества, влага и кислород.


Такива нарциси с времето практически не растат, дават само листа и престават да образуват пъпки. Ето защо на всеки 2-3 години растението трябва да бъде пресаждано. Някои любители предпочитат да извършват тази процедура всяка година.