Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

На какво разстояние се засаждат цветя и декоративни храсти

Мероприятия в цветната градина. При засаждане на цветята

в група е важно да се поддържа определено разстояние, което ще позволи на растението да получава всички необходими хранителни вещества. Гледайки цветята, можете да разберете сами как се държат, дали имат достатъчно място за пълно развитие и цъфтеж.
Грешките по време на засаждането лесно ще поправите, защото можете да пресадите или разсадите растенията. Но ако имате слабост за закупуване на много семена и цветя, винаги помислите къде ще засадите нови растения. Това ще ви предпази от спонтанни покупки, както и засаждането на цветя вече няма да бъде свързано с намирането на място за следващите растения.

Разстояние между растенията не трябва да бъде по-малко от 1/3 от височината на възрастното растение.

Що се отнася до засаждане, тук е важно да се помни едно правило: колкото по-високо е растението, толкова повече се разпростира, толкова по-голямо разстояние трябва да се остави около него. Средно гъсти видове храсти могат да бъдат засадени на разстояние от 20 см един от друг. Култури с дълги коренища и пълзящи филизи - 30 см и повече.
По начина на разполагане, многогодишните декоративни се разделят на три големи групи.

Към първите се отнасят определящите растения, които ще дадат тон на цялата цветна градина. По принцип това са високо растящи ефектни култури - Вайгела, Булчин венец, Смрадлика, Будлея и т.н. Те са засаждат поединично или в група по два храста на разстояние най-малко 60 см между растенията.
Културите с по-малък размер, но с не по по-малко ярки цветове, се отнасят към групата на придружаващите многогодишни. Такива са рудбекия, маргаритки, тлъстига. Те изглеждат по-скромно, но ако ги засадите на групи на разстояние най-малко 40 см те ще се покажат в цялата си красота!
Божурите не трябва да се засаждат близо едни до други. Разстоянието между тях трябва да бъде поне 1 м.
Към третата група се отнасят растения с помоща на които се запълват празните пространства на цветните лехи, алпинеумите - астри, цариче, див слънчоглед -doronicum и някои други ниско растящи многогодишни храсти образуващи красив плътен килим. Техните ярки петна могат да разкрасят всяка градина. Тези цветя може да засаждате на разстояние до 25 см.
По отношение на розите, мини розите се препоръчва да се засаждат на разстояние 30 см, чаено-хибридните рози - 0,5-1 м, храстовидните рози се нуждаят от повече пространство - 2 м между храстите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates