zelena rozena listna vashka
Мероприятия в цветната градина.Зелена розена листна въшка.

Едни от най-разпространените

неприятели по розата са листните въшки. Тези малки насекоми нападатлистата, пъпките, бутоните , младите леторасти и др. Нападнатите части увяхват, обезцветяват се, деформират се и спират развитието си.

За появата и развитието на въшките отново влияние има сухото и топло време. Те се развиват през целия вегетационен период и имат много поколения.

Борбата с листните въшки по розите е успешна, когато е съчетана с добра агротехника на отглеждане. Не трябва да се прекалява с азотното торене, растенията да се отглеждат на проветриво място. При поява на въшки, борбата започва веднага.

Ако въшките не са много може да се приложи и механична борба - събиране и унищожаване на неприятелите с ръце. Но ако е изпуснат моментът и неприятелят е развил многочислена популация, по-сигурна е химичната борба. Може да помогне всеки инсиктицид, но по-добре е да е системен, като актара, който действа по-дълго време. Други подходящи инсектициди са Би-58 - 0,06%, Моспилан 20СП - 15 г/дка, Децис 2,5ЕК – 50 мл/дка и др.