Мероприятия в цветната градина.Плевелите в лехата и на моравата.

Окопаването на цветните лехи

не е най-приятното занимание. Но дори и с такава скучна работа е лесно да се справите, ако откриете правилния начин.
Ето един начин да се отървете от плевелите в лехата, който ще ви помогне и ще предпази лехите от агресивните "съседи" без да ползвате химия.
"Косенето" и "подрязването" на плевелите
Всяко растение, ако е лишено от листа и разклонения, губи много енергия за възстановяване. Ето защо, ако периодично подрязвате надземните части на плевелите (близо до самата почва), те ще започнат активно да губят от хранителните вещества, натрупани в корените. Повтаряйте процедурата няколко пъти и плевелите ще започнат да се изтощават и ще загинат. Този метод е доста ефективен, но изисква търпение от градинаря.
Правилно използване на органични вещества
Много често плевелите се появяват по вина на самите стопани. Причината е в използването на пресен оборски тор, често съдържащ голям брой семена от плевелни растения. Същото важи и за компоста, в който са събирани треви със зрели семена. Ако не използвате напълно "прегорял" оборски тор, лехите в градината ще са пълни не толкова със зеленчуци или цветя, а по-скоро с плевели. В добре приготвения компост семената от различните плевели обикновено "изгарят".