Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ранният листопад на розата се причинява от гъбна болест

Мероприятия в цветната градина.Ранният листопад на розата се причинява от гъбна болест.

Черните листни петна по

розата са често срещано заболяване при умерено топло и влажно време с роси и превалявания.

Черните листни петна са гъбна болест, която се разпространява най-напред в долната част на растението. През втората половина на лятото по горната страна на листа се появяват едри закръглени червени, по-късно кафяви до черни петна. Около петната листата жълтеят и при силно нападение последва ран листопад. На розите остават само младите листа. Развитието на нови листа от спящите пъпки силно изтощава растенията и ги прави силно чуствителни към студа.

За да се избегне нападението от тази болест е нужно розите да се засаждат на проветриво място, редовно да се извършва резитба.

При първи признаци се третира с препарати, съдържащи цинк и мед. Лечението обикновено се прилага в края на сезона, през есента - пръска се с 3% железен или меден сулфат, като дозировката е 30 г за 10 л вода.

Друга болест, която се развива при повишена влажност е сивото гниене. Болеста се разпространява чрез въздуха, водни капки, почва заразени части от растение.

Сивото гниене напада бутоните и цветовете, рядко леторастите. Върху нападнатите участъци се появява кафяво напетняване. Бутоните или не се разтварят или дават деформирани цветове. Листата жълтеят и опадват.

За да се избегне болестта е необходимо розите да се предпазват от преполиване, както и да не се допуска гъсто засаждане.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates