Мероприятия в цветната градина.Размножаване на хризантемите чрез резници.

За да се запазят всички

наследствени характеристики на хризантемата , която много ви харесва, може да я размножите вегетативно - чрез резници.

Резниците се отрязват от хризантемата през февруари - март. Маточните растения трябва да презимуват при температура +5 - 7°С. За зимуване се избират здрави растения, стъблата се отрязват на височина 10 до 15 см. Маточните растения зимуват в контейнери или саксии с подходящ размер. По време на зимуването почвата трябва да се навлажнява от време на време.

Вегетативното размножаване на хризантемите продължава до май. Размножаването чрез зелени резници на едроцветните сортове хризантеми завършва около средата на април.

Резниците се вкореняват в смес от торф-пясък или само пясък, при температура от 12 до 14°C, в рамките на две до три седмици. Резниците от хризантеми се пресаждат в саксии без дренаж с диаметърът 7 см. Саксиите се поставят на светло и прохладно място.

При хризантемите с едри цветове резниците се поставят в саксии с дренаж и с диаметър 11 см. Към сместа оттор и торф (1: 2)., в саксиите се добавят дървесни стърготини, което е благоприятно за хризантемите през този период. Хризантемите с малки цветове се оставя в малките саксии до засаждането на открито.

Хризантемите засадени на открито е желателно да се поливат ежедневно, ако липсват дъждове като тази есен. Преовлажняването не е желателно, тогава растенията жълтеят, съцветията се свиват и се развиват зле.

Хризантемите се подхранват два-три пъти за сезон с минерални торове за цъфтящи растения.