Мероприятия в цветната градина.Луковичнитецветя в градината могат да цъфнат по-рано.

Една много добра

възможност за ускоряване цъфтежа на луковичнитецветя в градината с 2-3 седмици по-рано е т. нар. студен форсаж. Той се прилага на място – там, където растенията са постоянно засадени още през миналата година.

Какво представлява студеният форсаж?

Самото име – студен форсаж подсказва, че за ускоряване на цъфтежа не се изисква допълнително отопление на растенията. Всеки запален любител-цветар знае къде е засадил луковиците на зюмбюлите, нарцисите, лалетата и др. За да им помогнете да цъфнат с 2-3 седмици по-рано, е необходимо в началото на февруари върху лехите да изградите полиетиленови тунели.

За целта използвайте телени или пластмасови полуобръчи, краищата на които се забиват в почвата над лехите, където отглеждате цветята. Върху така забитите полуобръчи поставете полиетиленово фолио , така както правите това за ранните по-студоустойчивизеленчуци. Краищата на полиетилена затиснете с почва или подходящи предмети, така че да е устойчив на вятър.

Чрез студения форсаж, без използване на каквото и да било отопление се постига оптимизиране на температурния режим и растенията започват да се развиват по-бързо. В резултат на това цъфтежът им настъпва с 2-3 седмици по-рано.