Мероприятия в цветната градина.Време е за събуждане на глоксинията.

Тези от вас, които са

съхранили грудките на каменното цвете от миналата година трябва сега - през февруари да се погрижат за събуждането им към нов живот.

Преди да ги засадите отново, първо трябва много добре да ги почистите от засъхналите коренчета и старата почва. След това може профилактично да ги обеззаразите срещу почвени гъбни болести, като ги потопите за около 30 минути във фунгицид.

Засадете грудките по възможност в нови саксии , като предварително подготвите почвения субстрат. Той трябва да съдържа равни части листовка, торф и много добре угнил оборски тор с прибавка на малко пясък. Ако нямате възможност сами да приготвите почвената смеска, може да си закупите и готова от цветарските магазини.
Важна особеност при засаждането е дълбочината, на която да засадите грудката. За да е оптимална, тя трябва да не е нито много плитко, нито много дълбоко засадена. При притко засаждане растенията са неустойчиви и когато големите цветове натежат лесно се пречупват. При дълбоко засаждане пък, грудките са склонни към загниване и растенията пропадат.

След като розетката развие няколко листа подхранете растенията с комбиниран изкуствен тор за цъфтящи видове (съдържащ повече калий и микроелементи), като спазвате посочената доза на съответната формулация.