За да има качествени цветове, презасаждайте луковиците на нарциса!

Нарцисът остава на

едно място в продължение на 3-5 години. Поради голямата му размножителна способност (образуване на голямо количество малки луковички около основната), за 3-4 години се получават сгъстени туфички от растения. При такава гъстота, растенията си пречат взаимно и започват да дават некачествени цветове или изобщо да не цъфтят. Това налага периодичното изваждане и сортиране на луковичките по големина, и презасаждане.

Макар и да не е капризен, нарцисът се нуждае от малко внимание и през време на вегетацията. Той обича повишена почвена влажност, затова при липса на валежи поливките са задължителни. Ако влагата е недостатъчна – цветът е некачествен. Освен поливане, нарцисът се нуждае и от 2-3 подхранвания с комбинирани минерални торове, съдържащи основните елементи (NPK) по 40-80 г на кв.м. Първото подхранване се прави рано напролет, второто по време на формиране на пъпката и третото – в края на цъфтежа.

Луковиците се изваждат, когато листата пожълтеят и полегнат. Извадените луковици се почистват от почвата и се просушават на сянка. След това се сортират по едрина и се съхраняват в проветриви помещения до есента , когато отново се засаждат.