Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Цветята в стаята се нуждаят от торене

Цветята в стаята имат нужда от торене.

Стайните растения като

всички останали растения се нуждаят от макро- и микроелементи, но в определени съотношения, в зависимост от това дали са листнодекоративни или цъфтящи, дали са силно или слабо растящи, дали се отглеждат целогодишно или имат период на покой и др.

В периода на отглеждане на цветята се налага растенията да се подхранват през определени периоди с торове, които да доставят необходимите хранителни вещества в зависимост от нуждите на съответния вид.

Най-важни за цветята са основните елементи азот, фосфор, калий, магнезий и сяра.

При листнодекоративните видове е необходимо по-голямо количество азот, сяра и магнезий, тъй като азота засилва растежа, а сярата и магнезият дават лъскавината и блясъка на листата. Така, че при отглеждане на такива цветя, трябва комбинираните торове да съдържат най-много азот.

Цъфтящите видове имат по-голяма нужда от калий, за да образуват повече цветове, затова при тях съотношението на комбинираните торове трябва да е в полза на калия. Фосфорът пък способства за изграждане на здрава и силна коренова система и също трябва да присъства в храната на цветята, но в количества съобразени с това силно или слабо растящо е растението.

Комбинирани торове с тези елементи се внасят в почвения субстрат в периода на интензивен растеж на растенията. Повечето от тях са във вид на гранули и се поставят в почвата, след което тя се разрохква с последваща поливка.

Обикновено дозата не трябва да превишава 1-2 грама на 1 литър обем почва. Подхранването с тези торове не трябва да е по-често от веднъж месечно.

Елементи, от които цветята се нуждаят в минимални количества са молибден, бор, цинк, мед, желязо и манган. При липса на желязо или цинк се получава т. нар. хлороза, която се изразява в избледняване на зеления цвят. Без наличие на бор пък цъфтящите видове не образуват достатъчно цветове. Тези елементи се подават на растенията чрез листно торене с микроторове.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates