Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Влияние на слънцето на розите

Как влияе излишното слънце на розите?

През лятото и най-често

през пролетта, в началото на активния слънчев период, розите (особено младите), въпреки че предпочитат слънчеви места, могат да получат слънчеви пригори. За това ще ви подскажат бронзовият или кафяв цвят на листата, белите петна, ярко лилави листа и листа с вишнев цвят, както и пригори по стъблата.
Пролетни слънчеви пригори се получават, ако сте избързали да премахнете зимните защити от розите си. Необходимо е да се започне работа по отстраняването на покриващия материал само когато почвата се е размразила. Важно е да не бързате, но и да не се пропускат сроковете. Ако премахнете покривният материал твърде рано, издънките, отслабени през зимата, ще изсъхнат бързо, ярка слънчева светлина ще изгори нежната кора и розата ви може дори да загине.
Ако говорим за млади, пролетно засадени рози, които все още не са „свикнали“ с яркото слънце, те трябва да бъдат засенчени след засаждането.
Ако е лято и розите са стари растения – трябва да уточните, дали точно този сорт роза, който вие сте избрали от разнообразието от сортове, е сорт, който не харесва прекалено много слънчева светлина и има нужда да засенчите или да пресадите растението на ново място.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates