Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Рози - борба със сиво гниене

Растително защитни мероприятия.

Защо почерняват леторастите на розите?

През лятото често може да

се види, че връхчетата на някои от леторасти на розите са почернели. Това се дължи на болестта сиво гниене или ботритис. Заболяването засяга главно само младите части на растенията, например само едногодишните леторасти, както и пъпки и листа. Източник на инфекцията може да бъде почвата, сухи листа, разсад.
За разпространението на това заболяване помага хладното и влажно време, гъсто засаждане, прекаляване с азотни торове, както и силното уплътняване на почвата. Не винаги влагата необходима за развитие на заболяването е виновен дъжда. Достатъчна е росата или водата от поливането по младите листа, пъпки, както и понижаване на температурата в рамките на няколко дни.

Борба със сиво гниене по розите


Внимателно отстранете засегнатата част на розата с нож или ножица до здрава тъкан, обработете мястото на отреза с варно мляко. След това полейте почвата около храста и третирайте около него с медни фунгициди. Тези фунгициди могат да се използват не само при очевидни признаци на заболяването, но и предпазно. Желателно е да се редуват различни препарати, за да не се предизвиква устойчивост.
Друга причина за загиване върховете на леторастите на розите може да бъде липсата на бор. Именно липсата на бор предизвиква развитието на различни бактериози.

В такъв случай, розовия храст трябва да се третира с комплексен течен тор от макро- и микроелементи, като борът задължително трябва да присъства.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates