Полезна информация за цветята.Правилно отглеждане на цветен разсад.

 

Правилно отглеждане на цветен разсадclass="bss"> 

Сеитбата на семената на цветните култури за разсад започва още през февруари. За да получите красиви цветя, трябва правилно да посеете семената, спазвайки определени съвети и прилагайки някои малки тайни.

Цветята, както и зеленчуците, могат да се разделят на две групи - тези, които задължително трябва да се отглеждат чрез разсад и онези, за които напротив, този начин е противопоказан. Като правило цветният разсад е по-малко капризен от зеленчуковия. За семената на цветята не е необходима предсеитбена подготовка на почвата, поникват по-бързо. Важна особеност - за много от цветните видове е характерно това, че трябва да се засяват по повърхността на почвата без да се засипват с нищо.

Разсадът на цветята се засажда без пикиране. За сеитбата на многогодишни растения изберете по-големи саксии или други съдове, отколкото за летните цветя. Кагота разсадът порасне , той не трябва да се прорежда. Направо на цели туфи той се засажда на открито. Цъфтящите растения предпочитат този способ. Така те растат по-бързо, цъфтят по-разкошно и боледуват по-малко. Веднага след като се появят първите растенийца, трябва да се пренесат в прохладно място и да се намали поливането, иначе разсадът бързо ще се "изтегли".


Още за цветята:
Източник: Български фермер