Полезна информация за цветята.Правилно отглеждане на цветен разсад.

 

Правилно отглеждане на цветен разсадclass="bss"> 

Сеитбата на семената на цветните култури за разсад започва още през февруари. За да получите красиви цветя, трябва правилно да посеете семената, спазвайки определени съвети и прилагайки някои малки тайни.

Цветята, както и зеленчуците, могат да се разделят на две групи - тези, които задължително трябва да се отглеждат чрез разсад и онези, за които напротив, този начин е противопоказан. Като правило цветният разсад е по-малко капризен от зеленчуковия. За семената на цветята не е необходима предсеитбена подготовка на почвата, поникват по-бързо. Важна особеност - за много от цветните видове е характерно това, че трябва да се засяват по повърхността на почвата без да се засипват с нищо.

Разсадът на цветята се засажда без пикиране. За сеитбата на многогодишни растения изберете по-големи саксии или други съдове, отколкото за летните цветя. Кагота разсадът порасне, той не трябва да се прорежда. Направо на цели туфи той се засажда на открито. Цъфтящите растения предпочитат този способ. Така те растат по-бързо, цъфтят по-разкошно и боледуват по-малко. Веднага след като се появят първите растенийца , трябва да се пренесат в прохладно място и да се намали поливането, иначе разсадът бързо ще се "изтегли".


Още за цветята:
Източник: Български фермер