Полезна информация за цветята.Стайна ела у дома.

 

<strong class=Стайна ела у дома" width="400" height="300" /> 

Араукарията(Araucaria) или стайната ела е

вечнозелено хвойново растение, което може да се отглежда на закрито. Както и останалите вечнозелени растения, стайната ела пречиства въздуха. При стайни условия достига 2 метра височина. Араукарията расте бавно и до 8-10-годишна възраст може да се отглежда в стаята. Прекрасно се чувства в зимната градина.

Възрастното растение може да се засади на открито. В естествени условия достига височина до 50-60 м.

Основни грижи

Стайната ела се развива добре на места с ярка, непряка светлина, но расте и на лека сянка. Както и повечето стайни растения, тя не обича преките слънчеви лъчи. През лятото е препоръчително да я изнесете на открито - балкон, тераса, градина. Не забравяйте да я предпазите от пряка слънчева светлина.

ВАЖНО: за равномерното развитие на клоните , веднъж седмично араукарията трябва да се завърта около оста и към слънчевата светлина.

Растението обича прохладни и добре проветрени помещения. Презх лятото оптималната температура за отглеждането и е 15-22°С, през зимата - не повече от 15°С. Не поставяйте растението до радиатор и отоплителни уреди. Желателно е да опръсквате растението и да поставите саксията в подложка с влажен керамзит. Араукарията се полива обилно. Растението не понася засуха.


Още за цветята:
Източник: Български фермер