Полезна информация за цветята.Най-уханните стайни растения.

 

Най-уханните стайни растения 1 2 3 4 5 6 7 8 9

 

Уханен здравец /Pelargonium/

Ще се изненадате, колко различни ухания има здравецът: от аромат на роза, лимон, индийско орехче и дори шоколад. Формата на листата им е също много разнообразнa - понякога като дантела, друг път като броня. На пипане листата са меки, като кадифе. Отглеждайте здравеца на слънчево, защитено от течения място. Поливайте и го наторявайте редовно с обикновена смесенатор. Уверете се, че вашият здравец получава достатъчно светлина, защото в противен случай ще се издължи и обезформи. Когато клоните започнат да стават като върлинки, окастрете ги, за да се оформи растението като храст. Резниците можете да използвате, за да захванете нови растения.

Арабски жасмин /Jasminum sambac/

Ако има достатъчно светлина , , арабският жасмин може да цъфти целогодишно. Фините чисто бели цветчета излъчват нежен аромат и се използват за направа на чай. Освен от слънце, арабският жасмин има нужда от голяма влажност на въздуха. Трябва да се пази от течния. Тори се през пролетта и лятото с обикновенатор за стайни растения. Арабският жасмин е пълзящо растение, най-добре е да му се постави стойка.

Сладък дафинов лист /Laurus nobilis/

Това е атрактивен, сравнително бавно растящ храст, който често става малко дръвче с лъскави зелени листа със силен, билков аромат. Листата се изполват като подправка при приготвянето на супи и задушени ястия. Дафиновият лист не е придирчив, но най-доброто място за него е светло, но не горещо място. Обича умерена висока влажност на въздуха. Полива се умерено през пролетта и лятото и почти не се полива през зимата. Презимува в хладно помещение с оптимална температура 4-10 градуса.

Цитрусови растения

Със сигурност бързо ще се влюбите в сладкия аромат на лимона, портокала или грейпфрута. Повечето цитрусови растения се отглеждат изненадващо лесно, стига в помещението да има достатъчно светлина. Ако сте достатъчно търпеливи, можете да се радвате на плодове. Отглеждайте своето цитрусово дръвче на слънчево, защитено от течения място. Поливайте и го наторявайте редовно с обикновена смесенатор през пролетта и лятото.

Евкалипт /Eucalyptus cinerea/

Въпреки, че малцина считат евкалипта за стайно растение, гледано добре, на слънчево място, то е идеално за отглеждане у дома. Листата му са тъмно сиви с отчетлив аромат при потъркване. Евкалиптът расте най-добре на слънчево място и трябва да се пази от горещи и студени течения. Полива се умерено, целогодишно. Често подрязвайте клоните за по-добра, храстовидна форма.

Гардения /Gardenia augusta/

Едно от най-ароматните растения, гарденията е прекрасно, но доста капризно стайно цвете. Листата му са лъскави, тъмно зелени, а на техния фон изпъкват белите едри цветове с тежък, цветист аромат. Гарденията обича влажно, много слънчево място. Поливайте и торете редовно през пролетта и лятото. Оставете почвата в саксията почти да изсъхне през есента и зимата. Предпазвайте растението от течения. За наторяване на гарденията изполвайтетор за обичащи киселата среда растения каквото е азалията.

Стефанотис /Stephanotis floribunda/

Със своите звездовидни бели цветове и восъчни листа, стефанотисът е любимо растение за булчински букети. Има наситен, цветист аромат. Не се тори и се полива рядко през зимата. Расте най-добре на светло и защитено място.

Бегония "чайна роза" /Begonia/

Чайната роза има уханни цветове, разположени на гроздове. Изберете светло помещение. Поливайте и торете през пролетта и лятото. Високата влажност на въздуха и сравнително високата температура в помещението подсилват аромата на растението.

Кубински риган /Plectranthus amboinicus/

Това е растение с голени листа с пикантен аромат. Лесно се отглежда и е роднина на Шведския бръшлян. Можете да използвате листа като подправка. Обича светли и топли места. Резниците лесно се захващат направо в почва.


Още за цветята:
Източник:Български фермер