Полезна информация за цветята.Полезни растения за домовете.

 

Полезни растения за домовете 

Кои са растенията,

които най-добре способстват за подържането на доброто качество на въздуха у дома? На първо място трябва да се постави най-разпространеното във всяка къща растение - фикуса. Може да го закупите от всеки цветарски магазин, като съществуват няколко разновидности, най-популярната от които е каучукувата.

Фикусът има много положителни качества, сред които е прекрасното почистване и освежаване на въздуха. Ако го поставите близо до спалнята, добрият сън е гарантиран.

Фикусът обаче, дели първото място с хлорофитума. На хлорофитума му е все едно къде ще го поставите - от количеството на слънчевите лъчи зависи само скоростта на развитието му. Растението прекрасно понася горещини, но през зимата температурата не трябва да пада под 5-10°С.

През това време на годината също не бива да опръсквате растението, докато през лятото се препоръчва поливане на всеки 3 дни.

Следва бамбуковата палма. Тя също не изисква някакви специални грижи. Всичко, което и е необходимо са няколко часа слънчева светлина и малко влага.

Палмата преработва голямо количество въглероден газ, изработвайки кислород. От въздуха тя събира и соли, които са вредни за човешкия организъм.

Следва популярното растение с екзотично име - спатифилум. Освен че от малко храстче растението израства голямо и много красиво, то е способно да поглъща голямо количество вредни химични вещества - ацетон, бензол, амоняк, които се съдържат в голямо количество във въздуха на домовете ни.

Но спатифилумът е доста капризен. Той изисква достатъчно високи температури - над 16°С, не обича течението, така че трябва да помислите къде да го поставите.

Не забравяйте и за постоянната влага. Мястото не бива да е прекалено слънчево.

Не забравяйте и за красотата в дома. Тук всичкицветя не са излишни.


Още за цветята:
Източник:Български фермер