Полезна информация за цветята.Пресаждане и размножаване.

 

<strong class=Пресаждане и размножаване" width="400" height="300" /> 

Нови растения смокиня може да

получите чрез покълването на семена, което отнема само няколко седмици, или чрез резници. В първия случай растението ще започне да плододава след около 5 години, а във втория - плодове може да имате още през първата година.

Цветовете на смокинята се появяват рано на пролет и цъфтежът продължава чак до есента. На дръвчето паралелно може да има и плодове, и цветове. Съществуват два вида плодове - от цветовете с тичинки се образуват твърди и неседобни малки плодчета, а от женските цветове се образуват самите смокини.

За да има дръвчето ви гъста корона, може да провеждата резитба и прищипване.

Смокинята става много уязвима при високи температури и сух въздух. Тогава листата и губят защитните си сили срещу паразитите , така че се налага използването на съответните препарати.

Плодовете са много полезни

Не само вкусни, но и полезни са плодовете на смокинята. Те се използват за лечението и профилактиката на много и различни заболявания. Смокинята е огромен извор на калий, необходим за работата на сърцето. Тя оказва благотворно влияние върху съставките на кръвта и намалява холестерола. Благодарение на наличието на семките, подобрява работата на дебелото черво. Плодовете на смокинята са доста калорични и могат да се използват за възстановяването на човешкия организъм.


Още за цветята:
Източник: Български фермер