Полезна информация за цветята.Как да изберете място за розите.

Как да изберете <strong class=място за розите" id="pic" class="bss">

Розите, растящи на слънце, бързо формират храст и дават много и качествени цветове. В сянка те растат бавно, образуват дълги и тънки леторасти, слабо цъфтят и се нападат повече от болести и неприятели. Розите не бива да се садят под дървета, които ги засенчват, а корените им извличат влагата и храната.

За рози подхождат места, защитени от северни и североизточни ветрове, от сгради и дървета , но в същото време мястото да е проветриво - да има движение на въздуха. Затова те не трябва да се садят в ниски места, където няма циркулация на въздуха. Там те често се нападат от гъбни болести, а през зимата почвата замръзва повече.

За розите са подходящи топли участъци с неголям наклон (8-10 градуса) на юг, югозапад или югоизток. Пригодни са и равните или леко наклонени хълмисти места. Могат да се отглеждат и на участъци във вид на амфитеатър с южни участъци. Мястото за розите в градината трябва да е достатъчно високо, за да не се задържа вода. На ниски участъци излишната вода трябва да се отстранява чрез дренаж, защото в противен случай след дъждовна есен и преовлажняване през зимата при лош дренаж корените на растенията загиват.


Още за цветята:
Източник: Български фермер