Полезна информация за цветята.Пахистахисът внася екзотика у дома.

Пахистахисът внася екзотика у дома

Пахистахисът има удивително ярки съцветия и продължителен период на цъфтеж. Разцъфва рано напролет и цъфтежът продължава дълго.

За да успеете с растението

Грижите за пахистахиса не са сложни. Той иска светло място в продължение на цялата година, но засенчено от ярките обедни лъчи на слънцето. Оптималната температура е 18-25°С с понижаване през зимния период до 15°С.

От пролетта до есента пахистахисът се полива обилно. През зимата - само когато изсъхне горният почвен пласт. Ако почвата се засуши продължително време, растението губи листата си.

Влажността на въздуха поддържайте с редовно пръскане и поставете саксията с растението в подложка с непрекъснато влажен керамзит.

Пахистахисът се размножава чрез части от клончетата. Върховете на клоните се вкореняват в смес от торф и пясък или сфагнум и пясък. Може да ги вкорените и само във вода с прибавени парченца дървени въглени за дезинфекция.

Вкоренените клончета се засаждат в отделни саксии и в процеса на растежа няколко пъти се прищипват за да се получат добре разклонени храстчета. Обикновено се засаждат по 3-5 бройки в една саксия, за да се образува пищен, обилноцъфтящ екземпляр.

При интензивен растеж, особено по време на цъфтенето, е задължително подхранването с течен тор за цветя веднъж на всеки 10 дни.


Още за цветята:
Източник: Български фермер
, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));