Полезна информация за цветята.Сега засадете гергината, за да ви радва наесен.

Сега <strong class=засадете гергината, за да ви радва наесен" id="pic" class="bss">

Ако грудките са станали много големи по време на презимуването, разделете ги. Колкото са по-малки, толкова по-добре ще цъфтят. Мястото на засаждането трябва да бъде светло и слънчево. Гергината обича глинесто-хумусна градинска почва, добре отводнена.

Грижи

Тори се още при появата на първите стръкчета, обикновено 6 седмици след засаждането и след това всяка седмица. Гергината цъфти от август до октомври. Необходима и е много вода. Стеблото се завързва на височина 20 см - така растението няма да се прегъне от тежестта на цвета. При по-нататъшното порастване отново привързвате и при прецъфтяването махате цвета. След първия сняг луковиците се изваждат от земята, растението се изравя, като се отстраняват около 10 см от него. Съхранява се в помещение с температура 5-6 градуса върху стърготини или сух торф.

Полезни съвети

Ако искате миналогодишните грудки на гертините, запазени през зимата, да цъфнат по-рано през лятото , те се засаждат в големи саксии през март и се поставят в светло помещение, където се събуждат. През май, когато е преминала опасността от слани, се засаждат навън, където ще цъфтят. Така цъфтежът започва около един месец по-рано отколкото при растенията, чиито грудки са засадени направо на мястото.

Махайте всеки път увехналите цветове.

Достигне ли цветето 30 см височина, отрежете високо стръковете, за да се получат странични разклонения. След това откъснете пъпките - така цветовете ще станат огромни.

В саксия или в градина подкрепяйте с пръчка или връзвайте стеблата, тъй като цветовете на далиите са много тежки и се кършат много лесно.


Още за цветята:
Източник: Български фермер