Полезна информация за цветята.Лофантата е медоносна.

Лофантата е медоносна 1 2 3

Лофантата е многогодишно, силно студоустойчиво, сухо устойчиво, непретенциозно към почвата, слънцелюбиво, декоративно, силно ароматно и не на последно място притежаващо уникални медоносни и лечебни свойства растение

Достига до два метра височина и цъфти активно почти три месеца, а по своите лечебни свойства не отстъпва много на женшена. Лофанта принадлежи към семейство устоцветни Laminae (Labiatae) и е култивирано растение. Най-широко е разпространено в Китай, Япония, САЩ, Канада и др.

Стъблото му е изправено, силно разклонено и облистено. Листата му са едри, назъбени достигащи дължина до 10 см, а на ширина до 4,5 см. Цъфти с бели дребни цветчета, събрани в класовидни съцветия, достигащи дължина до 20 см. Те са разположени по краищата на страничните разклонения по стъблото.

Семената му са ситни, заоблено продълговати, тъмно кафяви, запазващи кълняемостта си до 2 години.

Размножава се основно чрез семена

Поникват 5-6 дена след засаждането, а след 1 месец се пикират. На открито се засаждат едва когато се установи трайно затопляне на времето - края на април.

Разсадът се засажда на редове, като разстоянието от ред до ред трябва да е 60-70 см, а от растение до растение 25-30 см. По време на вегетацията трябва да не се допуска заплевеляване, да се полива при силно засушаване, а след дъжд или поливане, почвата се разрохква.

След септември, при благоприятни условия , от разклоненията на основните стъбла продължават да израстват нови леторасли с класовидни съцветия. Макар и по-малки по размери, те продължават да цъфтят и дават нектар до падането на първите слани!

Няма заболяване, при което да не помага

Пчелите охотно посещават растенията, а полученият от лофанта мед - над 40 кг от декар, има много приятен аромат и ценни лечебни свойства. Учените - фитотерапевти уверяват, че няма такова заболяване, при което лечебните свойства лофанта да не помагат. Растението действително притежава уникални лечебни свойства, затова се счита за символ на младостта и красотата.

То понижава кръвното налягане, регулира обмяната на веществата, прочиства кръвта, унищожава болестотворните микроби.

В тибетската медицина наземната част на лофанта се използва като общо укрепващо и забавящо стареенето средство, а също и при гастрити, функционално разстройство на жлъчката, хепатити, действа благоприятно при лечението на пострадали от радиация.


Още за цветята:
Източник: Български фермер