Полезна информация за цветята.Затревете двора по правилата.

Затревете двора по правилата

Тази технология се прилага предимно за засенчени места, или северни изложения и при възможност за редовно поливане. Подбират се бързо растящи видове - английски райграс , червена власатка и др., които ще поникнат до настъпването на летните горещини. Ако извършвате засяването ръчно е необходимо това да стане с две кръстосани преминавания. Семената на тревната смеска се размесват (1:1,1:2) с фини насипни материали - сух пясък, компостна почва, дървесни стърготини или др. и сеитбата се извършва в безветрено време.

По ръбовете на площите се засяват повече семена, за да се получи плътен тревен кант. Разхвърляните семена се зариват с гребло и се притъпкват. Дълбочината на засяване зависи от тревният вид и най-често е обозначен на етикета при покупката на семената. Грижите за младия посев са насочени към редовно осигуряване на влага. Това става задължително чрез дъждуване с фини разпръсквачи. Полива се рано сутрин, привечер или през нощта. Препоръчва се младият посев да се валира, когато тревата достигне 5 см. Първото окосяване се прави щом тревата достигне 6-7 см. при ниските треви и 8-10 см. при високите.

При следващата коситба също се изчаква тревостоят да израсне до описаните по-горе размери. Важно е да не се коси ниско. Отнема се не повече от 1/3 до 1/2 от наличната маса, защото в противен случай растежът на младата трева отслабва и има опасност от прегаряне. (ХФ)


Още за цветята:
Източник: Български фермер