Полезна информация за цветята.Висящи цветни каскади.

Висящи цветни каскади

Въпрос на предпочитане е дали ще се спрете на един вид, или ще съчетаете багрите в цветни водопади.

Където и да погледнете през лятото, каскадните цветя предлагат една прекрасна гледка. Някои са предопределени за подобна сезонна изява: петунията, златната лобелия, или звезданът. Могат да се постигнат и различни цветни комбинации.

Кои цветя са каскадни?

Спрете се на Astericus maritimus, Bideus ferulifolia, сините парички Brachycome multififida и B.iberidifolia.

Светлолюбиви са и Dianthus caryophyllus (карамфил), сортове от Diascia, Helichrysum bracteatum, Heliotropium arborescens, Centradenia, хибриди Lantana, Lobularia maritima, Nolana paradoxa, Portulaca umbriicola, Sanvitalia procumbens, Scaevola aemula, вербените.

Задната част на цветните каскади е желателно да се засажда с издържливи видове, но и те имат своята прелест. Всъщност ролята им е да подсилват колоритното въздействие на цветната каскада отпред , да подчертават главни и второстепенни роли.

Използвайте Acalypha hispida, някои бегонии, Lobelia erinus, Thunbergia alata. Между структурните растения, въздействащи преди всичко със своята пъстрота, са добре познатите плектрантус, колеус (копривка), лизимахиа (ленивче), пъстрата мента (Mentha snaveolens) и един сребрист вариант на мъртва коприва (Lamium maculatum).

И слънчевата страна на каскадата може да е структурообразуваща: чрез пленителната Salvia officinalis Purpurescens и изпъстрената в жълто Icterina. А защо не и златист сорт риган? Ако това не е достатъчно, на помощ идват пъстролистните сортове на Helichrysum petiolare - Rondello и Silver - и двата без цветове, запълващи прекрасно празнините в каскадите. Като дует може да съчетаете Brachycome с риган, или фукция с копривка - вариантите са много и зависят от вас.


Още за цветята:
Източник: Български фермер