Полезна информация за цветята.Защо някои растения не искат да цъфтят у дома?.

Защо някои растения не искат да цъфтят у дома?

Понякога се случва отрупаните с цветове растения, които сте купили от магазина, да не цъфнат нито веднъж

Една от най-вероятните причини за това е недостатъчната осветеност на помещенията. Цъфтящите растения имат нужда от добро осветление и рядко някои от тях цъфтят в близост до северни прозорци, а още по-малко в полутъмна стая. Затова пък много растения цъфтят прекрасно на изкуствено осветление, особено на лампи със светлина, подобна на дневната. Ако изкуственото осветление е организирано правилно, дори и да няма прозорци в помещението, растенията могат не само да се развиват добре, но и да цъфтят.

Друга, не по-маловажна причина е неправилно подбраната почвена смес. Малцина са онези, които проверяват киселинността на почвата преди нейната употреба. Нерядко има и разминаване между описанието на почвата, предлагана в цветарските магазини и нейното реално съдържание.

Повечето растения предпочитат почва със слаба киселинност pH 5,5 - 6,5 (аспарагус, амарилис, бегония, примула, пеларгония, традесканция и др.).
Някои растения предпочитат почва с киселинност pH 4,5 - 5,5 (азалия, хортензия, гардения, кала, камелия, фуксия, антуриум и др.), а други - почва с неутрална реакция pH 6,5 - 7,5 (рози, хризантеми и др.) Много от изброените растения няма да цъфтят или цветовете им ще бъдат вяли, ако ги посадите в почва с неподходяща киселинност.

Може би не сте спазили основни правила

. Проверете за някой дребен детайл, който сте пропуснали

Неправилното пресаждане също може да бъде причина за липсата на цъфтеж при стайните растения. При това нарушенията могат да бъдат няколко: много голям или много малък съд (например, кливията цъфти добре в тесен съд); увреждането на корените, макар и в незначителна степен особено у растенията, които се размножават само с делене (спанифилум, нефролептис) могат да доведат до продължително нецъфтене дори и на най-непретенциозните и приспособими цветя; пресаждането в неподходящо време на годината (есен или зима) не само може да спре цъфтежа на растението, но и да предизвика неговото загиване.
Нарушеното хранене и то не само в случаите на гладуване, но и когато растението не е пресаждано и подхранвано също може да е сред причините, поради които то да не цъфти. Това важи еднакво както за случаите, в които почвата е недостатъчно плодородна, така и когато е преситена с подобрители и най-вече когато те съдържат много азот.
Нарушението или липсата на период на покой също може да накара растенията да спрат цъфтежа си. За да се покрият с цветове през зимата или пролетта, много растения имат нужда от покой, тоест от достатъчно хладно помещение и рядко поливане. В този случай осветеността зависи от вида на растенията - едни прекарват периода на покой в затъмнени , , а други - в достатъчно светли помещения.

Освен това...

. Прекалено сухият въздух също може да причини липсата на цъфтеж при стайните растения. Ако температурата в помещението е по-висока от 22 градуса, периодичното пръскане ще освежава, но няма да бъде достатъчно. Затова, ако растението се нуждае от много влажен въздух като орхидеята, то съндъчето трябва да се постави в съд с вода и дори да се пръска допълнително.
. Колкото и да е странно, пораженията от вредителите също могат да предизвикат безцветие при растенията - нападнатото от белокрилка растение не само се развива лошо, но и не се покрива с цветни пъпки. Ако насекомите не са успели да се разпространят върху цялото растение то може и да цъфне, но после ще започне да губи и листата, и цветовете си.
. Не на последно място сред причините растенията да не цъфтят могат да бъдат направилното подрязване и нарушеното поливане (например с хлорирана или варовита вода) и др.


Още за цветята:
Източник: Български фермер