Полезна информация за цветята. Книфофия, тритома.   

Книфофия (Kniphofia) е род многогодишницветя, представен от около 70 вида с произход Централна и Южна Африка.

Носи името на известния ботаник Йохан Херонимус Книфоф. Известно е също така и с името тритома. На височина достига до 1 м. Листата са дълги и мечовидни , триръбести. Цъфти юли и август с тръбести цветове в жълто и червено. Има и двуцветни видове – в основата жълти и оранжеви отгоре. Съцветията са разположени на дълги 50 см. цветоноси, като самото съцветие е около 20 см. Популярни за отглеждане видове са Kniphofia sarmentosa, Kniphofia ichopensis, Kniphofia baurii. Популярницветя са и във флористиката, като рязаният цвят се използва като ефектна част от букетите.

Място: Книфофията е топлолюбиво растение и предпочита слънчевите и защитени от ветрове места.

Грижи: Почвеният субстрат трябва да бъде с добри въздухо- и влагопропускливост, тъй като корените на книфофията лесно загниват. Същевременно растението е влаголюбиво и следва да се полива обилно. Обича високите подпочвени води. Тори се редовно с минерални торове.
За презимува успешно, през есента около растението се мулчира.

Размножаване: Чрез разделяне на кореновата туфа през пролетта.

Съвет на градинаря: Непретенциозницветя, подходящи за отглеждане от неопитни градинари. Книфофията може да се отглежда поединично или в групи, но не и с други растения.


Още за цветята:
Източник:flowersnet.info