Полезна информация за цветята. Руселия.

Руселия (Russelia) е род многогодишни храсти от сем. Живовлекови (Plantaginaceae). Произхожда от Мексико.

Първоначално руселията е пренесена във Флорида, а след това и по целия свят, където условията позволяват отглеждане на тези топлолюбиви растения.
Представлява бърдо растящ храст с дълги, тънки и жилави клонки. Листата са тъмно зелени , издължени. Клонките падат надолу, покрити през юли и август с ярки бели и червени цветове с форма на камбанки. Russelia equisetiformis lutea в жълто, а има и двуцветни видове – едновременно червени и жълти.

Място: От пролетта до есента руселията се отглежда на открито в градината или на балкона на директно слънце или частична сянка, а през зимата се внася на закрито в зимната градина.

Грижи: Като цяло не е от претенциозните растения за градината. При нашите климатични условия е листопаден храст. Почвата трябва да бъде богата на хранителни вещества и добре дренирана. Не е взискателна относно киселиността – понася безпроблемно както кисели, така и варовити почви. Поливането е обилно, като не бива да се допуска изсъхване на почвата. През зимата поливането се редуцира до толкова, че почвата да се поддържа умерено влажна.
Тори се с всяко поливане с торове за цъфтящи растения, богати на калии.

Размножаване: Най-лесно с връхни резници през пролетта. Резниците трябва да с дължина поне 7 – 8 см. Вкореняването се извършва в перлит или пясък, като за успешното вкореняване е важен постоянният температурен и влажностен режим. Добра идея е съдът, в който вкореняваме да се покрие с прозрачна материя.

Съвет на градинаря: Привлича пчели и пеперуди. Руселията е подходяща за отглеждане във висящи кашпи и кошници.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info