Полезна информация за цветята.Облагородете розите, сега му е времето.

<strong class=Облагородете розите, сега му е времето" id="pic" class="bss"> 1 2

Окулирането е успешно, когато кората се отделя без остатък от дървото. Калемите са напълно развити, когато цветът в края им е готов да разцъфне. За калеми се използват само тазгодишни израстъци.

Облагородяването на розите е едно от най-интересните занимания на любителите градинари. То се провежда сравнително лесно, ако знаете какво точно трябва да направите. Ако работите грижливо и в подходящо време, успехът няма да закъснее.

Първите приготовления за окулирането на розите са рязането и подготвянето на калемите. Те се отрязват малко преди да се извърши окулирането. Връхчето се изрязва до първите добре развити пъпки. След това се отстраняват всички листа до остатъци от листни дръжки с дължина около 1 см. Листните образования по тях също се отстраняват. Така подготвените калеми се увиват в мокър лен.

Обичайните подложки в разсадниците са семеначета на точно определени видове рози. Но любителят може да си помогне и по друг начин. Вземат се силни дивачки на широко разпространената шипка или диви издънки на розите в лехата. Облагородяването се прави съвсем близо до земята. След една година облагородените дивачки се отделят от облагородената роза през есента и се засаждат на друго място.

Технологията:

Окулирането на розите се извършва в следната последователност: разрез в дивия израстък под формата на буквата Т, изрязване на благородна пъпка от калема, поставяне на пъпката, връзване на мястото.

Разрезът с форма Т е с дължина около 2 см. С отделителят на ножа краищата на кората в напречния разрез се повдигат внимателно. При изрязването на благородната пъпка лявата ръка държи калема така, че горният му край да сочи тялото. Дясната ръка поставя ножа на около 1 см под добре развита пъпка и я изрязва. По нея не бива да има дървесина, само в началото от вътрешната страна може да се вижда тънка тресчица. Пъпката се мушва в надлъжния разрез и кората, която стърчи над напречния разрез се отрязва.

За превързването може да използвате рафия. На пазара се намират и бързи превръзки, както и специална изкуствена материя за облагородяване. Превръзката трябва да свърже здраво дивачката и калема. След превързването разрезът не бива да се вижда. Пъпката трябва да остане свободна , превръзката не бива да я пристяга. Намазването на превръзката с дървесен восък не е необходимо. Клоните на дивата роза, които се намират над мястото на облагородяване, не се скъсяват. Това би довело до застой на сокове, който може да задуши благородната пъпка. При стъблените рози преди окулирането се отстраняват клоните под мястото на облагородяване, ако има такива.


Още за цветята:
Източник: Български фермер