Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Как да пресадим лимона? - ЦВЕТЯ

Полезна информация за цветята.Как да пресадим лимона?.

Как да пресадим лимона?

Колкото е по-старо растението, толкова по-рядко се пресажда. Най-доброто време за това е пролетта. Възрастта на лимона (в години) трябва да съответства на размера на съда (в литри). Когато подготвяте растението за пресаждане, трябва да спрете да го поливате и да оставите почвата леко да засъхне. Субстратът, който предварително се подготвя, се състои от пясък, почва и торф в съотношение 2:1:1. Много важно е почвата да е с неутрална или слабо кисела реакция. Дренажът в саксията е задължителен.

След това трябва да я сложите на коленете си и леко да почуквате по стените на съда, за да може да се отлепи от него. Внимателно извадете растението с почвата около корените, като гледате да не нараните тънките власинки. В новия съд корените се разпределят, а след това се засипват със свежа почва, като предварително се разпределя с ръце. Почвата може да не се уплътнява, с времето това ще се случи само и тогава можете да подсипете още малко вода в съда. Много важен момент е положението на кореновата шийка. Тя не трябва да се намира нито над повърхността на почвата, нито под нея. След пресаждането трябва да полеете лимона и да го оставите за седмица на сянка.

Ако трябва спешно да пресадите растението, без значение времето от годината, например при предозиране с торове, то тогава измийте корените, като ги потопите заедно с почвата в престояла или преварена вода с температура 22-25 градуса. Така тя ще се размекне и ще освободи кореновата система. След това действайте както при обикновеното пресаждане.


Още за цветята:
Източник: Български фермер

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates