Полезна информация за цветята.Диасция.

 

Диасция (Diascia) е род едногодишни и многогодишни цвета от сем. Живеничеви (Scrophulariaceae), представен от около 70 вида. Естествените местообитания на тези красиви цветя са полетата на Южна Африка. Многогодишните видове се срещат в провинция Квазулу-Натал, където през лятата падат обилни валежи, докато около 50 вида едногодишни представители на рода се срещат основно в провинция Западен Кейп. Диасцията е обсипана с цветове от късната пролет до късната есен. Съцветията са розови, червени или розово-лилави, разположени на високи стебла. На височина достига до 30 - 40 см. Като цяло трудно понася нашите зими и на практика в България всички видове се отглеждат като едногодишни. На пазара се предлагат и сортове, сравнително устойчиви на застудявания (до -10 градуса според някои градински центрове).

Място: Диасцията предпочита огрените от слънчевите лъчи места. Растението е устойчиво на дъжд и вятър и това не е определящо за избора на място за отглеждане. Диасцията е много подходяща за бордюри, цветни петна, алпинеуми и висящи кошници.

Грижи: Полива се умерено и редовно, без да се прекалява. В никакъв случай не допускайте пълно изсъхване на почвата, тъй като това е фатално за тези цветя. Преполиването води до лесно загниване на кореновата система и загуба на растението. Почвата следва да бъде с леко кисела реакция, глинесто – песъчлива и с добри дренажни свойства за оттичане на излишната вода. Тори се с торове за цъфтящи растения поне веднъж седмично.
Редовно отстранявайте прецъфтелите цветове в разгара на цъфтежа през лятото, което ще спомогне за образуването на нови и повече цветове.

Размножаване: Със семена през февруари - март. Тъй като семената на диасцията са много малко (в 1 гр. има около 4000 семена), те се поръсват върху почвата без да се покриват. Почвата трябва да е рохка и влажна, най-добре е съдът да се покрие с прозрачна материя за да се поддържа оптимална и постоянна влажност. При температура 16 – 18 градуса, семената покълват за около 2 седмици. Младите растения се пензират няколко пъти за по-обилен и компактен цъфтеж.

Съвет на градинаря: Диасцията е много подходящо цвете за бордюри, скални кътове, както и за висящи кашпи, като освен самостоятелно може да се отглежда и в комбинация с други лятно цъфтящи цветя, като например лобелия, тагетес , лобулария, бакопа, агератум, вербена, петуния, калибрахое, латинка, кученце, колеус, ипомея, биденс, синя поветица и др.
В средата на лятото (втората половина на юли и първата на август) е добре да скъсите наполовина растенията – оставете около 10 см. от стеблото. При подходящо отглеждане ще се радвате на втори цъфтеж.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info