Полезна информация за цветята.Аристолохия, Вълча ябълка.

 

Аристолохия (Aristolochia) е голям род тревисти растения от сем. Копитникови (Aristolochiaceae), представен от над 500 вида. Достига височина 3 - 4 м. , като стеблото и е корковидно. Листата са големи, с дължина около 8 см, отгоре блестящи тъмнозелени, отдолу сивкави, сърцевидни, заострени на върха. Аристолохията цъфти през втората половина на лятото с едри (дълги около 4 - 5 см) единични цветове с много необичайна форма и окраска – с издута цилиндрична жълтеникава тръба и сърцевидна пластинка на околоцветника. Отгоре бялата пластинка е украсена с червеникави жилки, а отдолу с равномерни пурпурни петна с бял мрежест рисунък. Понякога тези цветове имат слаб, но неприятен мирис. Аристолохията има здраво увивно стъбло и сърцевидни листа, чиято горна част е тъмнозелена, а долната - синьозелена. Цветовете са изключително ефектни - големи и необичайни, фуниевидни в тъмнолилаво. А и ароматът му е странен – на мърша.

Място: Аристолахията обича добре осветените места с постоянна температура около 20 градуса. При толкова много капризи на практика най-подходящото за отглеждане място е просторната зимна градина.

Грижи: Около саксията трябва да се осигури пространство, за да се увива. Осигурете подпори. Аристолохията няма период на покой и поливането е обилно през всички сезони. Редовно пулверизирайте с вода листата, като избягвайте  да мокрите цветовете.
По време на растежа се тори всяка седмица. Не се пресажда. През зимата се подрязва, за да се стимули растежа.

Размножаване: Най-лесно се размножава чрез резници през късната пролет.

Съвет на градинаря: Най-често умира внезапно и необяснимо. Маже да се отглежда и като висящо растение в кашпа. Като цяло е от трудните за отглеждане цветя и е подходящо за по-опитните.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info