Полезна информация за цветята.Соландра.

 

Соландра (Solandra maxima) е род е пълзящи, катерещи се цветя с произход Мексико и Южна Америка, където обвива огради и се катери по балконите на високите къщи. Клоните й достигат повече от 12 м. Но не е толкова агресивна като глицинията.

При нас, заради географското ни положение не можем да й позволим да порасне толкова, затова я режем през лятото, веднага след прецъфтяването. По този начин стимулираме израстването на нови клони на чиито върхове през декември ще се появят пъпките и цветовете. Понякога при възрастните растения цветовете се появяват и от стъблото.

Място: През лятото растението трябва да е изложено на директните слънчеви лъчи.

Грижи: По време на големите горещини е възможно листата й да се отпуснат, но със свечеряването те възвръщат турбура си. По време на активната вегетация през летния сезон се препоръчва 1 месечно торене с тор за цъфтящи. Полива се обилно, след което се оставя почвата да засъхне и то на дълбоко в саксията. Не е взискателна по отношение на субстрата. Само да не задържа влагата, което се постига с перлит (не го жалете) и много едър речен пясък. Може в субстрата да се добавят начупени борови кори.
Соландрата цъфти от декември до юни. От декември започва сухия й период. Поливането се свежда до минимум, почти като за кактусите. В зависимост от това, къде зимува, саксията с растението се полива много пестеливо. Ако е в оранжерия с повишена влажност поливките са 2-3 за целия зимен период. Ако е в по-сухо помещение (стълби , стая и др.) тогава се полива веднъж месечно. Единственото изискване през зимния период е да е на много светло. Ако се преполее, листата пожълтяват, отпускат се и окапват. В последствие загнива корена и растението загива. Зимната температура да не превишава 15 градуса.

Размножаване: Размножава се чрез вкореняване на полувдървени разници.

Съвет на градинаря: Внимание!!! Цветовете на соландрата са изключително ароматни. Да не се допуска спане в помещението, където е цъфтящото растение защото при по-продължително вдишване се получават главоболие и замайване.


Още за цветята:
Източник: flowersnet.info