Мероприятия в зеленчуковата градина. Как да съхранявате моркови. Сред всички зеленчуци за домашно съхранение морковите изискват по-специфични условия за съхранение. Те трябва да се следват перфектно , ако искате да се получи добър резултат.

Добре е да знаете, че морковите и ябълките се съхраняват в отделни помещения.

Условия за съхранение на моркови


Температурата в помещението за съхранение на морковите трябва да бъде в границите от - 1 до + 2 градуса, а влажността трябва да бъде близо до 90-95%. Вентилацията в помещението трябва да бъде умерена, достъпа на въздух до помещението също да бъде умерен.
Тези строги условия за съхранение са необходими, тъй като дори и леко увеличение на температурата, влажността и кислорода може да причинят гниене на морковите или прорастването им.
Морковите може да съхранявате в мазето в сандъци.
Добре е да изберете такива сандъци, в които да може да се поберат не повече от 20 кг моркови. Този метод на съхранение ще ви помогне да спестите място за други зеленчуци. Сандъците е желателно да имат плътни стени и капак. Те трябва да бъдат поставени на височина 15-20 см над пода, и на същото разстояние от всяка стена.
За дългосрочно съхранение на морковите, може да ги посипете с борови стърготини. Стърготините съдържат етерични масла, което не позволява прорастване и гниене на морковите.
За съхранение на моркови при домашни условия може да използвате и люспи от лук. Най-долу в сандъка поставете слой от люспи, след това моркови и така до края. Поставете сандъка с моркови на хладно място. Ако съхранявате морковите на балкона, в много студени дни покрийте сандъка с одеало.
Морковите може да съхранявате и в хладилник.
Измитите моркови трябва да бъдат поставени в найлонова торбичка, плътно завързани и прибрани в хладилника. Навлизането на въздух и влага в торбичките води до образуване на конденз, което причинява покълване и гниене на морковите.
Сроковете на съхранение на морковите в найлонова торбичка в хладилник е от 1 до 2 месеца, в пясък в мазето - 6 до 8 месеца, а в дървени стърготини (в мазето) - до една година.