Мероприятия в зеленчуковата градина.Грахът не понася дълбоко засяване и кисели почви. 

Грахът е силно студоустойчива култура, кълновете на младите растения издържат до -6,-8°С, което позволява сеитба до края на ноември и началото на декември. Културата се развива добре на всички почви, но не понася кисели почви. Преди засяването на граха се разхвърлят комбинирани торове, съдържащи азот, фосфор и калий, като на 10 м² се внасят 200-300 г, след което почвата се обработва добре на дълбочина 20-25 см.

Преди самата сеитба почвата отново се обработва, за да се приведе до градинско състояние, но на по-малка дълбочина - 10-12 см.

При предзимно засяване на граха трябва да се има предвид , че на растенията е необходимо да се даде възможност само да покълнат, а не да развият надземна маса. Най-подходяща е сеитбата на бразди, а семената се поставят в основата на браздата, което предпазва младите кълнове от студа. Грахът не понася дълбоко засяване. Затова се сее на не повече от 8 см дълбочина. При браздово засяване растоянието между браздите е 50-60см. Добри добиви се получават при 1,6-2,5 кгсемена на 100 м².