Мероприятия в зеленчуковата градина.Закаляване на семената. За повишаване студоустойчивостта на семената на топлолюбивите култури е необходимо те да бъдат закалени. Първо поставете семената в торбички и ги

накиснете във вода (патладжан, домати, пипер за 12 часа, всички тиквови за 6 часа). След това ги извадете от водата, оставете да се отцедят и в продължение на 12 часа ги дръжте при температура 15-20°С, а след това за същото време ги поставете в помещение с температура 1-3°С (може да ги поставите в хладилника). Семената преминали през процес на закаляване могат да се сеят на открито в градината няколко дни по-рано от обичайното за дадения вид.

Обогатяване на семената с микроелементи

За да се обогатят семената с микроелементи , 1-2 дни преди сеитбата се приготвя разтвор от дървесна пепел. Той се приготвя по следния начин: 1-2 супени лъжици дървесна пепел се разтварят в 100 мл вода, който престоява 2 дни, след което се прецеждат през цедка.Температурата на получения разтвор трябва да е в границите 17-20°С. В него се пускат зеленчуковитесемена и се държат в продължение на 4 часа. При накисването на семената в разтвора от дървесна пепел не се използват метални съдове.