Защо е необходимо закаляване на разсада?

 

Разсадът при домашни условия и оранжерии се отглежда в изкуствени условия при оптимални температури от +18 до + 30°C, и рязката промяна в температурата и влажността при засаждане на открито място има отрицателно въздействие върху състоянието му.

Всяка намеса в естествената среда на растенията, в това число пресаждане, води до заболяване. При пресаждането страда кореновата система. Нужно е време за да се възстанови нормалния процес на водоснабдяване на надземните органи на растенията. През този период на възстановяване е нужно щадящо влияние на околната среда към младите разсади. Неработещата коренова система, разликата в интензитета на светлина и температурните условия водят до нарушение процесите на обмяна и растеж при растенията. За да се съкрати периода на привикване към новата среда, което ще допринесе за по-бързото възстановяване на разсадите, те трябва постепенно да се приучат или подготвят към новите условия. Това се постига с процеса закаляване.

Как се закалява разсад?

Като разсад могат да се отглеждат почти всички зеленчукови култури, периода на които е по-дълъг от топлия сезон в региона и ако искате да получите по-ранна реколта от полскизеленчуци. Тези култури включват домати, пипер - сладък и лют, патладжани, краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши, всички видове зеле и други култури.

За да се получи здрав, нормално развит разсад, е необходимо закаляването да се прави през целия период на растеж и развитие на закрито (в оранжерия, парници, както и у дома, на перваза на прозореца) до засаждането на открито място. Разсадът постепенно трябва да привиква да живее при полски условия.

Температурен режим на закаляване на разсада

 Kъм закаляване на разсада се започва още от 2-4 ден след поникване. За 4-7 дни температура на въздуха се понижава от 17-25°С до 8-16°С през деня и от 10-15°С до 7-12°С през нощта, в зависимост от културата, което противодейства на удължението на разсада.

По-нататъшно намаляване или в горещите дни рязко покачване на температурата ще доведе до забавяне процесите на развитие на разсада и заболяване. Като се започне от 2-седмичен разсад температурния режим на разсада се поддържа в предварително определен обхват, като условията постепенно се приближават до тези на околната среда.

В слънчеви горещи дни помещенията се проветряват без течение - отворя се от 5-15 минути на ден до 2-4 часа. В периода на отглеждане на разсада в оранжерии, парници или в стаята е необходимо да се наблюдава не само температурата на въздуха , но и тази на почвата. Изнежена коренова система, при попадане в почвата навън на открито, не издържа на промените в температурата и растението може да заболее, а това да доведе до загиването му.