Как да използваме плевели след плевене?

Борбата с плевелите

отнема много време и усилия.
Повечето от нас възприемат плевелите като необходимо зло , с което трябва да се бориш през целия сезон. В същото време, много от плевелите притежават полезни свойства, същите те, които ви притесняват с присъствието си в градината са и билки, които може да намерите в аптеките.

Борбата с плевелите в градината не е лесна. Профилактиката отнема много по-малко време и усилия, отколкото почистването на плевелите в запусната градина, които не само засенчват културните растения, но ги лишават и от хранителни вещества от почвата, а нас от добра реколта.
Един от начините за борба с плевелите в градината е мулчирането.
Мулчирането е от най-ефективните начини да се предотврати появата на плевели. Но то има своите тънкости . Ако използвате тъмен филм, има вероятност в слънчеви дни, почвата да се прегрее, което не е никак добре за културните растения.
Затова, за мулчиране се използват специални нетъкани-текстилни материали или тяхната естествена алтернатива, като дървени стърготини или слама. Парадоксално, за мулчиране на почвата за защита от плевели, често се използват и плевелите, но с предварително отстранени семена и корени.
Както е известно, плевелите най-често се появяват на места, които рядка се обработват. Ето защо, ако е събрана реколтата, би било полезно на освободената площ да се сеят сидерати. Те обогатяват почвата с азот и кислород, и подобряват дишането.
Ако се посадят на свободните площи обилно цъфтящи растения като елда, фацелия и др., в градината ще се привлекат значителен брой опрашващи насекоми.