Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.

Защо листата на зелето изсъхват?

Често хората, които

отглеждат зеле се сблъскват с този проблем, увяхване листата на зелето, като същевременно са полагали добри грижи за него: редовно са торили с минерални торове и са го поливали само при слънчево време. Много често причината е гъбината болест – кила по зелето.

За да установите кое точно причинява проблема и да изведете правилната борба с болестта, извадете растението и внимателно проверете кореновата му система. Ако на тънките корени на зелето видите белезникаво-жълтеникави туморни образования, това значи, че причината поради която растението загива е килата или наречена още гуша по зелето. Болестта може да нападне зелето във всяка възраст. Засяга корените както на разсада, така и в по-късна фаза на развитие на растението. При по-късно заразяване болните растения изостават в развитието си, а зелките са дребни и рехави. По корените на растенията се образуват тумори с неравна повърхност, разнообразна форма и големина, първоначално светло оцветени, впоследствие потъмняват, окапват и изгниват. Подутини и тумори с неправилна форма с различни размери на корените, жълтеещите листа и глави са визуална проява на болестта. С развитието й растенията гният и загиват, а спорите на гъбата причинител - Plasmodiophora brassicae Woronin, остават в почвата и я заразяват. Спорите остават жизнени в почвата в продължение на 4-6 години.
За развитието на болестта допринасят повишената влага и киселинността на почвата, както и температурата на почвата.

Борба с гуша по зелето
Ако откриете в зелето подобни симптоми трябва да предотвратите разпространението на болестта в здравите растения. Желателно е преди да започне разлагането на зесегнатите от заболяването зелки те да се изнесат и изгорят, като се направи и дезинфекция на инструментите и обувките.
За следващите години на това място може да се включват домати, картофи, лук и чесън. Най-ефективно могат да изчистят почвата доматът и пролетният чесън.