Мероприятия в зеленчуковата градина.

Как се определя зрелостта на зеленчуците с необичайни цветове?

В градините все по

често може да се срещнат красиви черни, жълти и зелени, освен червените домати. Срещат се и черни чушки. Как да установите дали те са узрели? Даже и при сините и бели патладжани това не е много ясно.
Продават се зеленчуковисемена с необичайно оцветяване на плода: жълти, лилави и черни чушки и домати, "вечно зелени" домати, бели патладжан. И наистина, за да определите тяхната зрялост, трябва да се адаптирате. Ще посочим няколко подхода, които ще ви помогнат да разграничите узрял от неузрял плод .

Зелените домати и белите патладжани изсветляват, когато зреят.
Тъмните (черни, кафяви и лилави) домати и чушки стават по-тъмни.
Ако се съмнявате в зрелост на домат или пипер, помиришете ги. Характерният аромат на тезизеленчуци се усеща само при узряване на плодовете.
Пазете опаковките от семената на домати или пипер, от които сте засели вашите растения. След като плодовете са станали подобни на тези, изобразени на снимките - те са готови.
Що се отнася до патладжаните, особено важно е да се берат навреме, тъй като презрелите плодове натрупват отровно вещество - соланин. Беритбата на плодовете започва , когато те са напълно оформени, месестата част е с характерно оцветяване за сорта. По добре не яжте плодовете, които са променили цвета си от виолетово на кафяво и са прекалено меки.